Felicitari Paste

Felicitari 1 Iunie

Calendare Personalizate

Sedinte Foto Pentru Copii

4Tuning Days

Jean Michel Jarre revine in Bucuresti pe 3 Iunie 2010

Motorshow

4Tuning Days

Felicitari Valentine's Day

Felicitari 8 Martie

Felicitari Halloween

Felicitari Craciun

Felicitari Craciun

Felicitari Anul Nou

Army Blog by Mastercosty

Fotografii Fotomodele

Felicitari Halloween

Maria Ruxandra

Hamide Melisa

Gabriel Marian

FELICITARI 8 MARTIE

Felicitari Paste

Felicitari 1 Iunie

Calendare Personalizate

FOTOGRAFII DE NUNTA

Monster Trucks

Army Blog

Video Mylene Farmer

FOTOGRAFUL CREATOR - "HANNA"

MYLENE FARMER

http://mastercosty.blogspot.com

JEAN MICHEL JARRE

http://mylenefarmerfan.blogspot.com

Mastercosty - Curcubeu si Apus de Soare

joi, 11 septembrie 2014

Tratamentul fitoterapeutic al Lambliazei la adulți și copii

Din revista Revista HOFIGAL - Natura si Sanatate Nr. 23 , numarul 23 din 20 7, 2010

 Prin intermediul acestui articol doresc să răspund unui număr apreciabil crescut de solicitări venite din toată țara privind această patologie întâlnită atât la copii cât și la adulți. Și cum cele mai frecvente întrebări gravitează în jurul parazitozei date de coloniile de Giar¬dia sau Lamblia, am considerat necesar să mă opresc la această formă de parazitoză intestinală. Frecvența crescută a acestui tip de parazitoză este favorizată fie de condițiile igienico-sanitare de cele mai multe ori necorespunzătoare, fie de nivelul scăzut de informare și educație sanitară a populației, fie de deficiențele sistemului de distribuție al apei potabile sau a condițiilor improprii de decantare, filtrare și epurare a apei și nu în ultimul rând, de cauzele multiple care produc diminuarea capacității de apărare a organismelor de orice vârstă... Și dintre acestea, să nu uităm că alimentele modificate genetic constituie cele mai frecvente cauze de depresie imunologică și scădere a pragului alergenic, de aceea, din ce în ce mai frecvent sunt întâlnite cazuri de asociere între parazitoze și alergiile de etiologie alimentară...

Giardia-lamblia este un protozoar flagelat, un parazit microscopic care, sub forma sa vegetativă, are o formă de pară. Este format dintr-o singură celulă, se află cantonat, cel mai frecvent sub această formă, în intestin sau în bilă și, de obicei, măsoară cam 15-20 microni. Chisturile de giardia (formă de rezistență a parazitului, sub care acesta este eliminat din organism odată cu materiile fecale) măsoară doar 10 microni. Boala produsă de acest parazit se numește giardioză sau lambliază și este una dintre cele mai frecvente parazitoze, întâlnindu-se atât la copii, cât și în rândul adulților.

Modul de transmitere este următorul: chisturile infectate ale parazitului sunt eliminate în mediu extern. Proastele obiceiuri, lipsa wc-urilor, lipsa normelor elementare de igienă, defecația efectuată în natură, vântul, ploaia, apa de ploaie, muștele (în special), toate acestea contribuie la împrăștierea permanentă a chisturilor în natură! Astfel, apa, solul, sunt contaminate prin intermediul muștelor și a altor insecte, dar și prin utilizarea de îngrășăminte naturale obținute de la animale pentru fertilizarea suprafețelor destinate culturilor. De obicei, infestarea omului se produce prin consumarea legumelor sau fructelor incorect spălate, prin intermediul mâinilor murdare sau prin neprotejarea alimentelor de acțiunea muștelor, care pot depune pe suprafața acestora numeroase chisturi de giardia.

Copiii aflați în colectivități (grădinițe, școli, cămine etc.) sau cei din familii numeroase, adulții aflați în colectivități numeroase, în cazul nerespectării normelor de igienă și protecție sanitară, sunt cei mai expuși acestor infestări. Odată ajunși în organism, prin ingurgitarea unor alimente infestate, paraziții se fixează la nivelul tubului digestiv, în prima porțiune a intestinului, producând dureri abdominale periombilicale. Acestea pot fi de intensitate mică, suportabile sau chiar accentuate și atunci ele pot deveni mai ample, cu caracter generalizat abdominal.
Durerile apar uneori în funcție de alimentație, sau pot apărea spontan atât în cursul zilei, cât și în cursul nopții. De asemenea, sunt semnalate lipsa poftei de mâncare, intoleranța față de unele alimente, predispoziția pentru dulciuri; uneori după mese apare senzația de balonare, meteorismul, senzația de greață. Persoanele parazitate sunt mai nervoase, mofturoase. Uneori, în cazul unor infestări mai vechi, cu un număr mai mare de paraziți, pot fi semnalate simptome specifice unei enterocolite sau chiar ale unei diarei persistente, scădere ponderală, tulburări ale absorbției intestinale. Dacă parazitul ajunge în vezica biliară, poate apărea subicter ușor, prin fenomen de colestază, produsă de giardioză, sau chiar o ușoară hepatomegalie.

în afară de manifestări directe asupra organelor parazitate, mai pot fi semnalate și manifestări toxico-alergice la distanță, cum ar fi apariția și persistența unor afecțiuni respiratorii (bronșite, chiar crize astmatice), oftalmologice (iridociclite etc.), dermatologice (urticarii etc.). în literatură există unele cazuri, rare, în care parazitozele la copii au fost însoțite de manifestări convulsive, epileptiforme și anemie, simptomatologie întreținută de persistența parazitozei. Această situație poate fi explicată datorită originii comune a sistemului nervos central și a aparatului digestiv, precum și din cauza anemiei, care poate deveni un factor favorizant al apariției crizelor hipoxice. Dar acestea sunt cazuri rare, particulare. De regulă, suspicionăm o parazitoză intestinală în cazul unui copil care este palid, prezintă cearcăne, este mofturos, nervos, nu are poftă de mâncare, prezintă dureri abdominale periombilicale, prurit nazal, prurit anal, somn agitat, uneori diaree sau fenomene alergice, erupții urticariene, care apar fără o legătură aparentă cu alimentația și care dispar la fel de brusc cum au apărut.

Dacă la copil simptomatologia este mai clară și mai sugestivă, în cazul adulților, simptomatologia este mai discretă, dominată mai mult de manifestări nervoase și digestive moderate (nervozitate, oboseală, indispoziție, dureri abdominale difuze, balonament, tulburări de tranzit, halenă, foame exagerată) și uneori pot fi suspicionate doar în baza unor manifestări dermatologice de tipul prurit sau erupție în hartă geografică toraco-abdominală sau la nivelul membrelor inferioare, agravate de expunerea la căldură și noaptea. în aceste cazuri, revenind la copii, este indicată, pentru confirmare, o analiză coproparazitologică, la microscop, a materiilor fecale. Sunt necesare cam 3 examene coproparazitologice, repetate la interval de 3-4 zile, crescând astfel șansele surprinderii la microscop a chisturilor de Giardia sau Lamblia. Foarte important este ca intervalul de timp dintre momentul prelevării mostrelor de scaun și examenul microscopic să fie de maximum 6 ore. De aceea, este bine ca proba să fie prelevată din scaunul de dimineață și dusă tot în cursul dimineții la laborator, pentru analiză. Păstrarea probei de scaun de cu seară până a doua zi dimineață (chiar ținută la rece) nu este corectă, deoarece riscăm să nu se mai observe nimic pe lamă. Pentru adulți este utilă examinarea bilei, prin tubaj duodenal. în acest caz, vor fi observate formele vegetative de giardia, recunoscute ușor din cauza mișcărilor pe care le prezintă. De asemenea, pot fi folosite metode imunologice de diagnostic. Aceste investigații pot fi obținute numai la recomandarea medicului de familie, în urma adresării la cabinetul arondat. De regulă, orice tratament alopat indicat în cazul parazitozelor intestinale (deci, în cazul giardiozei) prezintă un efect toxic asupra celulei hepatice, dar și un efect neurotoxic rezultat în urma distrugerii masive a paraziților și eliberării de compuși toxici cu tropism la nivelul celulei nervoase.

De-a lungul carierei de medic, am întâlnit nu de puține ori astfel de situații în care copilul prezenta tulburări de echilibru, mers împleticit, prezenta un facies palid, încercănat, dureri periombilicale, musculare, în special la nivelul membrelor inferioare, iar din declarațiile părinților rezulta clar că simptomatologia debutase la scurt timp după un tratament antiparazitar mai dur sau, de ce nu, după un al doilea tratament antiparazitar efectuat la scurt timp după primul... Iată de ce, din acest punct de vedere, sunt adeptul tratamentelor fitoterapeutice sau ho¬meo¬patice, care nu au nici un efect toxic asupra organismului. De fapt, orientarea mea ca medic către aceste tipuri de tratamente datează din perioada anilor 85 - 87, când am efectuat un studiu de cercetare pe un lot de copii preșcolari și școlari din mediul rural, care prezentau reinfestări frecvente după tratamentul alopat recomandat contra parazitozelor dar care, după administrarea de tratament homeopat, nu au mai prezentat nici o recădere... Ulterior am cunoscut binefacerile și efectele deosebite ale tratamentelor cu produse fitoterapeutice și gemoterapice, recomandând numai tratamente din plante pentru orice tip de parazitoză. Este bine de precizat că frecvența parazitozelor intestinale este mult mai mare în cazul copiilor decât în cazul adulților.

în cele ce urmează, voi exemplifica astfel de tratamente atât în cazul unor copii, cât și în cazul adulților. Pentru început, voi detalia o schemă de tratament cu produse Hofigal pentru un copil de 4 anișori la care s-a precizat o parazitoză intestinală cu Giardia:

Spirulină - capsule de 500 mg, 2 capsule pe zi (1+0+1), administrate după mesele principale, 15 zile pe lună, timp de 3 luni. Conținutul unei capsule de Spirulină poate fi administrat în puțin iaurt sau lapte.

Ulei de cătină - 15 picături pe zi (5+5+5), administrate în 1/2 linguriță de miere Hofimel, cu aproximativ 15-20 de minute înainte de mesele principale, 15 zile pe lună, timp de 3 luni.

Helminon - 2 comprimate masticabile pe zi(1+0+1), administrate cu 15 minute înainte de mese cu ceai îndulcit cu miere Hofimel, timp de 5 zile, apoi după o pauză de 10 zile, se poate repeta la fel, timp de 5 zile; în total sunt admise maxim trei cure de câte 5 zile (separate de pauze de 10 zile), pentru copii peste 3 ani, iar pentru adulți, sunt recomandate 4 comprimate pe zi (2+0+2), administrate cu 15 minute înainte de mese, în cure de 6-8 zile, cu pauze de 10 zile între ele, 2-3 cure în total.

Miere Hofimel - 1/2Iinguriță de 3 ori pe zi, cu 15-20 de minute înainte de mesele principale, 15 zile pe lună, timp de 3 luni.

Redigest - 2 capsule/zi (1+0+1), administrate după mesele principale, 15 zile pe lună, timp de 3 luni. Conținutul unei capsule de Redigest poate fi administrat în puțin iaurt natural, fără arome, o dată cu Spirulina.

Flavovit C - 200 mg, 2 comprimate pe zi (1+0+1), administrate după mesele principale, 15 zile pe lună, timp de 3 luni. Se pot suge sau mastica.

Echinacea - 200 mg, 2 comprimate pe zi (1 +0+ 1), administrate după mesele principale, 15 zile pe lună, timp de 3 luni. Conținutul unei capsule de Echinacea poate fi administrat în puțin iaurt sau miere.

Extract uleios de cimbru - 15 picături pe zi (5+5+5), administrate în puțină miere sau iaurt, înainte de mesele principale, 15 zile pe lună, timp de 2 luni.

Obiectivele acestui tratament sunt următoarele:

  • Creșterea capacității de apărare a organismului contra infecțiilor și stimularea mecanismelor de distrugere a paraziților (Echinacea, Spirulină, Ulei de cătină, Redigest)
  • Combaterea parazitozei (Helminon, Redigest, Hofimel, Extract uleios de cimbru). Se pare că asocierea Redigest + Extract uleios de cimbru + Helminon, la copii peste 3 ani, are rolul de a potența efectul antiparazitar al Helminonului.
  • Aportul optim de vitamine, aminoacizi, oligoelemente necesare organismului, (Spirulină, Ulei de cătină, Flavovit C ) mai ales în condițiile existenței unei colonii de paraziți, care reduc considerabil cantitatea de nutrienți ce se absorb la nivelul tubului digestiv și care în timp pot determina, în acest mod, anemierea organismului parazitat.

De asemenea, se poate administra copilului următorul preparat: se amestecă sămânță de dovleac, numai miezul (câte 10 grame pentru fiecare an de vârstă, dacă copilul are 6 ani se cântăresc 60 grame de miez de dovleac), se amestecă cu miere Hofimel, până se obține o pastă uniformă, din care se consumă zilnic câte 1-2 Iingurițe, cu 30 de minute înainte de mese, timp de o săptămână. Se repetă rețeta, la fel, după 3 săptămâni.
De asemenea, măsurile care se impun pentru profilaxia parazitozelor intestinale sunt următoarele: respectarea cu sfințenie a regulilor de igienă personală, alimentele (salate, ceapă verde, ridichi, usturoi verde, mere, pere, struguri, în general toate fructele, legumele, zarzavaturile), care se consumă în stare crudă, vor fi bine spălate. Brânza, pâinea, vor fi bine protejate contra muștelor, insectelor în general; înainte de masă, mâinile vor fi atent spălate. De asemenea, în colectivități de copii, prin examene coproparazitologice obligatorii, vor fi depistați purtătorii de paraziți izolați și supuși unui tratament corespunzător, focarele familiale de parazitoză vor fi tratate, asanate, iar în sursele de infestare (rampă, deșeuri, latrine neigienice etc.) vor fi luate măsurile corespunzătoare. Persoanele depistate vor fi tratate și chemate la control după încheierea tratamentului. în cazul reinfestărilor, se impune identificarea sursei, izolarea focarului și sterilizarea acestuia prin tratarea corespunzătoare a celor depistați pozitivi pentru giardia - lamblia, la examenul coproparazitologic.
Atenție foarte mare la tratamentele alopate contra paraziților, care se repetă la intervale scurte, sub 3-4 luni. Pot determina apariția de reacții adverse, din cauza substanțelor endotoxice, rezultate în urma distrugerii masive a paraziților și care prezintă tropism pe sistemul nervos. Din acest motiv, în concluzie, este de preferat un tratament fitoterapeutic sau homeopat, care nu prezintă nici un risc toxic asupra celulei hepatice sau asupra celulei nervoase. Optați întotdeauna pentru un astfel de tratament, mai ales în cazul reinfestării sau apariției efectelor adverse secundare unui tratament alopat. Acestea au fost recomandările generale pentru copii.

în cazul adulților, recomand următoarea asociere de produse Hofigal:
Spirulină - capsule de 500 mg, 6 capsule pe zi (2+2+2), administrate cu 30 minute înainte de mesele principale, zilnic, timp de 3 luni.

Ulei de cătină - 90 picături pe zi (30+30+30), administrate cu aproximativ 30 de minute înainte de mesele principale, zilnic, timp de 3 luni.

Helminon - 6 comprimate masticabile pe zi (2+2+2), administrate cu 15 minute înainte de mese, în cure de 6-8 zile, cu pauze de 10 zile între ele, 2-3 cure în total.

Depurin - 2-3 comprimate pe zi, administrate după mesele principale, zilnic, 3 luni.

Redigest plus - 4-5 comprimate pe zi (1+2+2), administrate cu 30 minute înaintea mesele principale, zilnic, timp de 3 luni

Flavovit C - 500 mg, 3 comprimate pe zi (1+1+1), administrate după mesele principale, zilnic, timp de 3 luni. Se pot suge sau mastica.
Hof. Imun - 4 comprimate pe zi (2 +0+ 2), administrate după mesele principale, zilnic, timp de 3 luni.

Extract uleios de cimbru - 30 picături pe zi (10+10+10), administrate în puțină apă plată, înainte de mesele principale, 20 zile pe lună, timp de 2 luni.

Obiectivele acestui tratament sunt următoarele:
  • Creșterea capacității de apărare a organismului contra infecțiilor și stimularea mecanismelor de distrugere a paraziților (Hof.Imun, Spirulină, Ulei de cătină, Redigest plus, Flavovit C)
  • Combaterea parazitozei (Helminon, Redigest plus, Depurin, Extract uleios de cimbru). Se pare că asocierea Helminon + Hof.Imun + Redigest plus + Ulei de cătină are rol de potențare a efectului antiparazitar al Helminonului.

în cazul tratamentelor fitoterapeutice contra parazitozelor la adulți, vor fi luate în considerație și celelalte afecțiuni cronice asociate, pentru care vor fi eliberate de asemenea tratamente specifice. Tratamentul pentru orice formă de parazit trebuie personalizat, individualizat, în funcție de vârsta bolnavului sau vechimea parazitozei, precum și de alte boli asociate și aflate sub tratament. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să sunați la telefon 0730087673, de luni și până vineri inclusiv, între orele 8-16.
Mult succes și Multă Sănătate! Și s-auzim numai de bine!
Dr. TEODOR SISSEA HENRI
medic fitoterapeut
C.T.N.B. Alexandra


Niciun comentariu:

Postări populare